Geschiedenis van handbalvereniging Actief


Handbalverenging Actief P, zoals wij officieel bekend zijn bij het Nederlands Handbal Verbond, bestaat dit jaar 86 jaar. Ergens in het voorjaar van 1931, de juiste datum is nergens meer terug te vinden, werd er voor het eerst handbal gespeeld in onze gemeente. Het handbalspel zelf is geboren op 29 oktober 1917 in Berlijn als “Torball”.

De geschiedenis van Actief toont, zoals bij vele andere verenigingen, hoogte en dieptepunten. In de eerste jaren werd er alleen veldhandbal gespeeld. Een hoogtepunt was het spelen in de landelijke hoofdklasse van het 1e damesteam van Actief onder leiding van de toenmalige trainer Hendrik Hoven, iemand die ontzettend veel voor de sport in Eelde-Paterswolde in het algemeen en voor de handbalsport in het bijzonder betekent heeft. De dames hebben het gepresteerd om, afkomstig uit een dorp van 6000 inwoners, toch 4 jaar in de hoofdklasse te blijven spelen.

Het moet ongeveer 1952 geweest zijn dat er voor het eerst zaalhandbal gespeeld en wel in de oude bloemenveiling aan de Peizerweg in Groningen. Het veldhandbal bleef echter nog jaren veel belangrijker dan zaalhandbal. Hier in het Noorden is het veldhandbal bijna totaal verdwenen in tegenstelling tot de rest van Nederland. In 1966 kreeg Eelde-Paterswolde zijn sporthal de Marsch en ontstond er in de 70-er jaren een nieuwe generatie zaalhandballers, die zowel bij de junioren als de senioren regelmatig noordelijk kampioen werden. De heren speelden toen enkele jaren in de landelijke 2e divisie en wisten zelfs de laatste 16 te bereiken in het landelijke bekertoernooi.

 

Trainer in die jaren was Harry Ramakers, afkomstig uit Twente, die in de 70-er, 80-er en 90-er jaren een zeer grote invloed op het handbal in ons dorp gehad heeft.

Vanaf het begin was de handbalvereniging onderdeel van de Omnivereniging Actief, maar werd in 1992 zelfstandig. Nu is ze lid van de Sportfederatie Eelde-Paterswolde-Eelderwolde en tevens lid van het Nederlands Handbal Verbond.

Enkele jaren geleden hadden we nog 4 teams: een dames- en herenteam en een dames- en herenmidweekteam met in totaal 45 leden, een absoluut dieptepunt in onze geschiedenis. Op dit moment hebben we weer 118 leden en een bloeiende jeugdafdeling met 6 teams.